Chobotnice na bílém víně s cuketou a sušenými tomaty
Pro cca 4 osoby
Chobotnice se řadí mezi hlavonožce, jejíž maso není nejjednodušší na přípravu. Maso z chobotnice je obvyklé ve Středomoří, kde se často upravuje grilováním, dušením a pečením. Maso je dietní, ale při nevhodné upravě může být poněkud tuhé, a tak vyžaduje delší přípravu. Chapadla z chobotnice nebo malé chobotničky se často nakládají, vyvarujte se koupi chobotnice naložené v nekvalitních olejích, výsledné maso je pak nasáklé tukem a již není vhodné pro redukci váhy ani zdravý jídelníček. Vhodné jsou například kombinace s vychlazeným salátem, cibulí, česnekem, troškou vinného octa, koření, někdo dá přednost například těstovinám.
asi 2kg chobotnice
1 cibule
1 pór
3 bobkové listy
5 kuliček pepře
3 kuličky nového koření
sůl
Vaříme ve vodě s kořením a zeleninou do měkka cca 1,5 hodiny.
4 cl olivového oleje
4 stroužky česneku
8 cl bílého vína
45 g másla
petrželová nať
sůl
cuketa a sušená tomata
Vařenou chobotnici naporcujeme česnek rozdrtíme, opečeme na panenském olivovém oleji, přidáme chobotnici, opečeme z obou stran, podlijeme vínem, osolíme, omáčku zahustíme máslem a dosolíme a přidáme nahrubo sekanou petrželovou nať. Servírujeme s bílým pečivem a nebo se salátem.