Různé

Máselné třepáčky s mákem

12 ks

cca 1 hodina

300 g hladké mouky
hrst nemletého máku
125 g másla
125 ml mléka
sůl

Mouku osolíme, přidáme rozehřáté máslo, nemletý mák, vlažné mléko a zaděláme tuhé těsto, které necháme 15 minut odpočinout. Potom ho rozdělíme na cca 12 stejných dílů, ze kterých vytvoříme placičky. Přeneseme je na suchý plech, každou propícháme vidličkou a v předehřáté troubě upečeme. Máselné třepáčky se nejčastěji podávají s bílou kávou. Velmi dobře chutnají teplé i studené.

Většinou je hospodyně pekly tehdy, když přepouštěly máslo a zbylým máselným kalem je zadělávaly. Proto se jim v některých oblastech, zejména na Klatovsku, říkávalo kalové placky. Čerstvě upečené jsou velice křehké, a tak se s nimi můžeme setkat i pod názvem křehkovice.

Mohou se připravovat také bez máku.

Další recepty Celý díl