10 minut

4–6 porcí

400 g zeleného neloupaného hrachu
4 lžíce oleje
2 lžíce sádla se škvarky
sůl

Přebraný hrách propláchneme, nasypeme do mísy a zalijeme vlažnou vodou. Při pokojové teplotě necháme naklíčit. Klíčky se objeví obvykle 3. den. Pak hrách scedíme a necháme ho na sítu okapat. Na rozehřátém oleji ho krátce opražíme. Na závěr osolíme a vmícháme sádlo se škvarky. Dobře připravený hrách je křupavý. Můžeme ho podávat jako samostatný pokrm nebo jako přílohu.

Tradiční vánoční pokrm, jenž se připravoval již ve středověku. Pučálka se podávala na Štědrý večer jako postní pokrm. V tom případě se nepoužívaly škvarky ani sádlo, ale upravovala se nasladko s cukrem nebo rozinkami.

Další recepty Celý díl