Moučníky a cukroví

Skašovské cihly

cca 2 ½ hodiny

6–8 porcí

350 g polohrubé mouky
350 g hladké mouky
120 g moučkového cukru
40 g droždí
100 g rozpuštěného másla
300 ml vlažného mléka
2 vejce
sůl
cca 100 g sádla na pečení

Na náplň:
nastrouhaná jablka
mletá skořice
cukr
ořechy a rozinky

Nejprve smícháme oba druhy mouky. Z droždí, 1 lžičky cukru, 2 lžic mouky a 4 lžic vlažného mléka připravíme kvásek. Do mísy prosejeme mouku, přidáme zbylý cukr, sůl, rozpuštěné máslo a vykynutý kvásek.

Vlažným mlékem, do kterého jsme rozkvedlali vejce, zaděláme těsto, které poctivě propracujeme, až se na jeho povrchu tvoří puchýřky. Povrch těsta poprášíme moukou a na teplém místě necháme vykynout. Těsto musí zdvojnásobit svůj objem.

Vykynuté těsto přendáme na pomoučený vál a rozdělíme ho na stejné kousky, těžké cca 200 g. Utvoříme z nich placičky, které naplníme nastrouhanými jablky. Jablka posypeme cukrem, mletou skořicí, rozinkami a vlašskými ořechy. Každý kousek dobře zabalíme a upravíme do tvaru velkých buchet.

Do vymaštěného pekáče naskládáme připravené cihly. Každou potřeme po stranách rozpuštěným sádlem a necháme je ještě chvíli kynout. Pečeme při 170 °C cca 30 minut. Prochladlé cihly vyklopíme a pocukrujeme.

Tyto velké buchty – cihly – se podávaly s bílou kávou a byly typickým štědrovečerním pokrmem či sladkostí ve Skašově na jižním Plzeňsku. Skašov se tedy proslavil nejenom svými překrásnými dřevěnými hračkami, ale také těmito poctivými buchtami.

Další recepty Celý díl