Ovocná jídla
Staročeská muzika
Doba vaření: cca 10 minut
2–4 porce
100 g hruškových křížal
100 g jablečných křížal
100 g sušených švestek bez pecek
1–2 lžíce cukru
1 citrón
5 hřebíčků
mletá skořice
rozinky, ořechy, mandle, rum
Omyté sušené ovoce zalijeme vodou a necháme přes noc nabobtnat. Pak přilijeme tolik vody, aby dosahovala asi 1 cm nad ovoce, přidáme koření a vaříme doměkka. To trvá několik minut. Z prochladlé muziky odstraníme hřebíčky, ochutíme citrónovou šťávou i kůrou, podle chuti přisladíme a promícháme.
Staročeská muzika se podávala společně s vánočkou na závěr štědrovečerní večeře. Můžeme do ní přidat rozinky, mandle nebo ořechy a trochu rumu, aby provoněla celý byt.