Pane di Natale (sladký Vánoční chléb)

0,5 kg hladké mouky
2x pytlíček sušeného droždí
100 g cukru krupice
50 g másla
50 g strouhané hořké čokolády
15 g kakaa
1 vejce
kůra a šťáva z 1 citronu
0,5 lžičky fenyklových semínek
0,5 dcl likéru anýzového (Sassolino)
hroznový sirup saba dle potřeby, aby nám vznikla hustá konzistence, ale těsto drželo hezky pohromadě
Sirup z hroznového vína (Saba)
1 kg bílých sladkých hroznů pečlivě otrháme a odstraníme špatné kuličky
2 ks hřebíčku
kousek skořice
kůra z 1 citronu jen žlutá část
Hrozny pořádně ručně rozmačkáme v hmoždíři aby pustily co nejvíce šťávy, poté je propasírujeme do kastrůlku a společně s kořením na malou teplotu svaříme na hustý sirup, ke konci vložíme citrónovou kůru.
Tip: abychom měli jistotu, že se nám nebude karamelizující se šťáva napalovat, vložíme do kastrůlku 2-3 kusy pečlivě omytých nevyloupaných vlašských ořechů.
Tyto ingredience smícháme všechny dohromady (máslo musíme rozpustit) a poté přidáme směs kandovaného ovoce a ořechů.
Kandované ovoce a ořechy
120 g jader vlašských ořechů
50 g kandované kůry z pomeranče a citronu
70 g arašídů (nesolených)
30 g mandlí opražených loupaných
30 g piniových oříšků
20 g kandovaných třešní
50 g hrozinek (předem namočených do vody s trochou pomerančového likéru)
Tuto směs spojíme s připraveným těstem, hezky propracujeme a vytvarujeme bochník, který necháme odpočívat a nakynout, poté vložíme do kulaté vymazané máslem a vysypané strouhankou či polohrubou moukou formy a ještě necháme cca 30 minut na stole odpočívat.
Mezitím vyhřejeme troubu na 190°C. Chléb vložíme do trouby a při této teplotě pečeme 50-60 minut.
Po vyndání ještě teplý pomašlujeme sirupem z hroznové šťávy, chléb tímto získá lesklost a vláčnost, tímto způsobem ho můžeme uchovat několik dnů i týdnů (může se upéct dopředu začátkem prosince a každý den mašlovat sirupem).