Polévky

Polévka z červené řepy

Červená řepa zlepšuje imunitu, pleť a detoxikuje náš organismus. Polévka je tudíž vhodná právě na toto období kdy potřebujeme dostat tělo do kondice a posílit imunitu před zimou. Řepa obsahuje vlákninu a látku zvanou betanin, který pomáhá proti kornatění cév, i našim játrům. Červená řepa se doporučuje při zvýšené hladině cholesterolu v krvi. Dále obsahuje vitamín C, železo, sodík, draslík, zinek i hořčík. Vařená varianta je šetrnější pro náš žaludek než syrová šťáva.

5–6 kousků červené řepy
1 cibule
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce másla
1 hrst ovesných vloček
1, 5 l vody
Sůl
Pepř
Kysaná smetana na dozdobení
Petrželka

Nakrájíme oloupanou cibuli a dáme ji orestovat na olej s máslem do hrnce. Zalijeme vodou a vložíme oloupanou a na kousky nakrájenou červenou řepu. Vaříme do změknutí.

Před dokončením vložíme ovesné vločky. Chvilku necháme přejít varem a vše rozmixujeme. Dochutíme solí a pepřem.

Podáváme s kysanou smetanou ozdobenou petrželkou.

Další recepty Celý díl