Rybí páj
Páj
1 lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
220 ml mléka
2 lžíce hrubozrnné hořčice
400 g lososa nebo tresky, nakrájené na velikost sousta
150 g uzeného lososa, nakrájeného na velikost sousta
200 g mraženého hrášku nebo růžičkové kapusty
Připravte základ pod pokličku. Máslo rozehřejte v hrnci, přisypte mouku a umíchejte jíšku. Pomalu do ní přilévejte mléko a zašlehávejte, dokud nevznikne hladká omáčka. Přidejte hořčici a ještě pár minut vařte, aby lehce zhoustla. Dejte do ní všechno rybí maso i hrášek, promíchejte a přesuňte do zapékací misky.
Kaše
600 g brambor
2–3 lžíce crème fraîche nebo tučné zakysané smetany
Sůl
Čerstvě mletý pepř
Brambory uvařte doměkka v osolené vodě. Slijte, nakrájejte nahrubo a nechte okapat.
Brambory pořádně rozšťouchejte s crème fraîche na co nejhladší kaši a směs rozprostřete na základ s rybou. Dejte do trouby vyhřáté na 200°C a pečte 20–25 minut, potom vložte ještě na 5 minut pod gril.