Polévky

Krémová polévka z bílého a zeleného chřestu

Suroviny pro 4 osoby

750 g zeleného chřestu
750 g bílého chřestu
8 dl slepičího nebo kuřecího vývaru
0,5 dl 31% živočišné smetana
50 g čerstvého špenátu
1 velká cibule
80 g másla
1 dl panenského olivového oleje
sůl dle chuti
1 mocca lžíce cukru krupice
150 g brambor

Čerstvý, pevný chřest zbavíme pupenů, opatrně oloupeme škrabkou na chřest a odřízneme spodní část, asi 1 cm. Chřest nakrájíme na špalíčky. Cibuli očistíme a nadrobno nakrájíme. Ve dvou rendlících rozehřejeme máslo s olivovým olejem a cibulku necháme zesklovatět. Zalijeme vývarem, přidáme připravený chřest, zvlášť zelený a zvlášť bílý. Do rendlíku s bílým chřestem vložíme očištěnou, na kostičky nakrájenou bramboru, uvaříme, rozmixujeme.

K uvařenému zelenému chřestu přidáme čerstvý špenát a rozmixujeme. Do obou polévek nalijeme smetanu, dochutíme solí, špetkou cukru a čerstvě nastrouhaným bílým pepřem. Do talíře nalijeme obě polévky součastně tak, aby se neslily. Podáváme s vykrojeným opečeným bílým toastem.

Další recepty