Vepřové medailonky na brusinkách s dýňovým pyré
Medailonky
500–600 g vepřové panenky
4 lžíce červeného suchého vína
4 lžíce balzamikového octa
1 lžíce zavařených brusinek
1 lžička hnědého cukru
100 g čerstvých nebo mražených brusinek
Sůl
Olej
Panenku osolíme a zprudka opečeme na rozpáleném oleji z obou stran. Opečené maso vložíme do trouby vyhřáté na 160–170°C a pečeme cca 10–15 minut, pak necháme odpočívat zakryté v teple.
Na pánev do výpeku přidáme brusinky, džem a trochu cukru, přilijeme víno, balzamikový ocet, vše chvíli povaříme, nakonec do omáčky zamícháme šťávu, co pustí maso.
Panenku nakrájíme na plátky a podáváme přelité brusinkovou omáčkou z výpeku.
Dýňové pyré
1 menší dýně
5–6 brambor
Smetana na vaření
Máslo
Sůl
Brambory i dýni oloupeme a nakrájíme na kostičky. Uvaříme do měkka v osolené vodě. Rozmixujeme s přidáním smetany a másla.