Polévky

Kaštanová polévka s kapustou

Polévka

2 středně velké cibule, nakrájené
250 g loupaných pečených nebo vařených kaštanů, nakrájených
100 g bílých fazolí, sterilovaných nebo předem uvařených
1/4 čerstvé kapusty, jemně nakrájené
4 lžíce másla
2 lžíce olivového oleje
2 lžíce hladké mouky
1 lžičku mletého nového koření
200 ml 12% smetany
Sůl
Pepř

V hrnci na másle s olejem osmahněte cibuli. Zalijte asi 2,5 l vody, přidejte kaštany (několik si nechte stranou na ozdobu) i fazole, osolte a povařte asi dvacet minut. Kapustu spařte na cedníku vařící vodou a hned ji propláchněte studenou, aby si zachovala barvu.

Polévku rozmixujte a postavte znovu na oheň. Smetanu rozmíchejte s moukou a novým kořením, vlijte do polévky a povařte asi dvacet minut, dokud všechno krásně nezhoustne. Pět minut před koncem přidejte spařenou kapustu. Ochutnejte a případně ještě osolte nebo opepřete.

Na ozdobu

Několik plátků vařených kaštanů
nebo trochu sekaných ořechů

Podávejte ozdobené plátky kaštanů, případně sekanými ořechy.

Další recepty Celý díl