Zeleninová jídla

Pošírovaný čerstvý zelený a bílý chřest s opečenou strouhankou a přepuštěným máslem

pro 4 osoby

400 g zeleněho chřestu
400 g bílěho chřest
8 polévkových lžic kvalitní strouhanky
120 g másla
sůl dle chuti
1 polévková lžíce cukru krupice
šťáva z půlky citronu
jeden list z pórku

Pevný list pórku omyjeme a 2 minuty ve vroucí vodě povaříme. List vyjmeme z vody, zchladíme pod tekoucí vodou, stočíme do ruličky a nakrájíme na 0,5 cm silné tkaničky. Čerstvý pevný chřest zbavíme pupenů, opatrně oloupeme škrabkou na chřest a odřízneme spodní část, asi 1 cm. Chřest se nesmí zlomit. Proto chřest loupeme položený na prkýnku, ne v ruce.

Do rendlíku nalijeme vodu, přidáme cukr, šťávu z citronu a přivedeme k varu. Přidáme pórkem svázaný chřest (jedna porce je dva a dva chřesty) a vaříme při mírném varu cca 5 minut.

Na rozpálené pánvi bez tuku opečeme dozlatova kvalitní strouhanku. Do rendlíku dáme živočišné máslo a na mírném ohni máslo přepustíme. Na velký talíř nalijeme přepuštěné máslo, zasypeme opečenou strouhankou a doprostřed položíme chřestovou otýpku. Teprve nyní dle chuti osolíme.

Další recepty