Různé

Maková ovesná kaše

60 g jemných ovesných vloček
25 g mletého máku
20 g sušeného ovesného nápoje
nebo 240 ml ovesného nápoje tekutého
2–3 kapky citrónového arom. oleje
½ lžičky mleté skořice
Špetka tlučeného hřebíčku
1 lžička medu
Pár oloupaných mandlí

Jemné ovesné vločky zalijeme v hrnci odměřeným množstvím vody a necháme je 8–12 hodin fermentovat. Potom je pomalu zahříváme a přimícháme ovesný nápoj, mletý mák, trochu skořice a špetku tlučeného hřebíčku.

Ve variantě s použitím tekutého ovesného nápoje namočíme vločky jenom ve 200 ml vody, ve které je necháme přes noc fermentovat, a pak přilijeme tekutý ovesný nápoj v uvedeném množství a dáme vařit.

Kaši necháme jen dojít k varu a dlouho neprovařujeme, abychom uchovali minerální látky, vitamíny a enzymy v původní podobě. Na uvaření bude stačit 1–2 minuty varu. Hotovou kaši ochutíme aromatickým citrónovým olejem, promícháme a nalijeme na talíř. Povrch kaše pokapeme medem a ozdobíme několika mandlemi. Podáváme k snídani nebo i k večeři.

Další recepty Celý díl