Různé

Kaše pro duši

60 g hladké kukuřičné mouky
50 g sušeného rýžového nápoje
nebo 500–600 ml rýžového nápoje tekutého
30 g sušených datlí
30 g sušených fíků
Mletá skořice
Mletý fenykl
1 lžička ořechového oleje z prvního lisování

Datle i fíky se u nás kupují většinou sušené, a proto si je před přípravou namočíme. Je vhodné je namočit už večer, budeme-li kaši připravovat k snídani. Nabobtnané datle i fíky pokrájíme na drobné kousky. Zbylou vodu z namáčení použijeme na přípravu kaše. Přilijeme asi 200 ml teplé vody a v této tekutině rozmícháme sušený rýžový nápoj a po rozpuštění směs dolijeme vodou studenou do objemu 700 ml. V tomto množství „mléka“ rozmícháme hladkou kukuřičnou mouku a dáme vařit. Za míchání přivedeme k varu a mírným varem povaříme 1–2 minuty.

Při variantě použití tekutého rýžového nápoje postupujeme obdobně. Zbylou vodu z namáčení fíků a datlí dolijeme v samostatné nádobě tekutým rýžovým „mlékem“ do objemu 700 ml (dle množství namáčecí vody to bude cca těch 500–600 ml) a v této směsi sladké vody a „mléka“ rozmícháme hladkou kukuřičnou mouku a dáme vařit. Opět za míchání přivedeme k varu a mírným varem povaříme 1–2 minuty.

Hladká kukuřičná mouka se nemusí vařit dlouho, ale je potřeba zmírnit var, protože kaše má tendenci se připalovat (s tekutým nápojem ještě více) a při silném probublávání vystřikuje a může nás opařit. I když se při vaření jeví, že je mouky málo, není třeba se obávat, kaše zhoustne. Těsně před koncem varu do kaše přidáme krájené datle a fíky a promícháme.

Kaši nalijeme co nejdříve na talíře, posypeme skořicí a mletým fenyklem a můžeme omastit ořechovým olejem z prvního lisování. Kdo má rád, přidá si i trochu oříšků. Jako tekutina na zapití je vhodné teplé „rýžové mléko“.

Další recepty Celý díl