Různé

Bramborový bác

1 ½ hodiny

6 porcí

12 středně velkých brambor
200 g polohrubé mouky
1 vejce
100 g vepřových škvarků
špetka kmínu
mletý pepř
sůl
sádlo na vymazání pekáče

Syrové brambory oloupeme, omyjeme a jemně nastrouháme. Vodu, kterou brambory pustily, slijeme. Přidáme vejce, mouku, sůl, kmín, pepř, škvarky a promícháme. Těsto musí být hustější než těsto na lívance.

Pekáč nebo plech s vyšším okrajem vymažeme sádlem, vlijeme připravené těsto a v rozehřáté troubě pečeme při 180 – 200°C dozlatova.

Bác můžeme podávat teplý i studený, jako samostatný pokrm nebo jako pochoutku k čaji, pivu, vínu.

Příloha: saláty z čerstvé zeleniny (zejména zelné), sterilovaná zelenina.

Další recepty Celý díl