Zapečené zelí (zelné suflé)
1 hodina
4 porce
500 g bílého hlávkového zelí
4 vejce
5 lžic proseté strouhanky
250 ml sladké smetany
petrželová nať
kmín
sůl
sádlo na vymazání pekáče
strouhanka na vysypání pekáče
Hlávkové zelí očistíme, omyjeme a nakrájíme na hrubší nudličky a v osolené vodě s kmínem ho povaříme cca 10 minut. Vařené zelí scedíme a necháme na sítu okapat.
Z bílků ušleháme tuhý sníh. Přidáme strouhanku, prochladlé okapané zelí a smetanu, ve které jsme rozkvedlali žloutky. Lehce promícháme, je-li třeba, dosolíme.
Pekáč nebo zapékací mísu vymažeme sádlem, vysypeme strouhankou a na dno rozestřeme připravenou směs. V předehřáté troubě pečeme 30 minut při 180°C.
Upečené suflé rozdělíme na porce a posypeme jemně nakrájenou petrželovou natí. Podáváme s vařenými brambory, bramborovou kaší nebo zeleninovým salátem.