Maso

Jehněčí na rozmarýnu

Roláda z jehněčí kýty pečená na rozmarýnu a červeném víně s nádivkou z bílého pečiva a libečku s bramborovým knedlíkem

1 kg jehněčího masa
1 kg bílé cibule
400 g mrkve
300 g celeru
50 g rozmarýnu
4 dcl červeného vína
5 g soli
5 g pepře
0,75 l vývaru

Nádivka

2 ks bílého chleba
50 g libečku
100 g vaječných žloutků
5 g pepře černého mletého
5 g soli

Knedlíky

1 kg brambor
1 vejce
100–200 g hrubé mouky
20 soli

Jehněčí maso odblaněné a očištěné osolíme a opepříme, na připraveném plátku masa upravíme nádivku a pomocí provázku vytvoříme roládu.

V hlubším pekáči nebo kastrolu rozpálíme tuk a maso zprudka opečeme. Přidáme kořenovou zeleninu, cibuli, rozmarýn a zastříkneme červeným vínem. Zalijeme do ⅔ vývarem a dusíme doměka v již předehřáté troubě, dokud maso nezměkne.

Knedlíky připravujeme z bramborového těsta: Vařené brambory spojíme vejcem, dochutíme a po přisypání mouky vypracujeme těsto ze kterého tvoříme knedlíky. Ty ve vařicí vodě vaříme asi 20 minut.

Další recepty