Pečená krkovice na jalovci, bavorské kysané zelí a špekový knedlík
Krkovice
2 kg krkovice
0,5 kg cibule
sůl
jalovec
kmín a bobkový list
Cibuli nakrájíme na hrubo, jalovec s kmínem a bobkovým listem rozdrtíme. Krkovici posolíme a potřeme směsí připraveného koření. Podlijeme vodou a pečeme na 160 stupňů cca 2 hodiny. Šťávu z masa zahustíme jíškou a osolíme
Bavorské kysané zelí
0,5 kg kysaného zelí
2 PL řepkového oleje
2 dcl bílého vína
200 g cibule
sůl
hrst divokého koření
Kysané zelí propláchneme vodou, cibuli nakrájíme na hrubo. Do malého kastrolku dáme povařit divoké koření. Na oleji orestujeme cibuli ale tak aby nehnědla, poté přidáme bílé víno a osolíme. Do takto připraveného nálevu přidáme svar z divokého koření. Propláchnuté zelí namočíme do nálevu a necháme odpočinout.
Špekový knedlík
10 ks starších housek
20 g anglické slaniny
snítku čerstvé kudrnky
0,5 dcl mléka
¼ cibule
2 vajíčka
sůl
Cibulku a slaninu nakrájíme na jemno a orestujeme, necháme vychladnout. Starší housky nakrájíme na plátky. Kudrnku nasekáme na jemno, mléko zahřejeme, vše smícháme dohromady, přidáme sůl a vajíčko.
Ze směsi tvarujeme knedlíky velké jako dlaň. Dáme vařit na 20 minut, ihned podáváme.