Seviche z mořské ryby
Směsice chutí a vůní celého světa
Máte-li rádi japonské sushi či sashimi a stejně tak se s chutí zakousnete do kyselé ryby, ceviche jistě neodmítnete.
Na pikantní předkrm z kousků syrového rybího masa „uvařeného“ ve šťávě z limetek natrefíte snad v každé restauraci v jihoamerickém Peru.
Konzumace syrového rybího masa si žádá odvahu, komu je však jihoamerická kuchyně blízká, ceviche je její neodmyslitelnou součástí. Kousky mořské ryby marinované v citronové nebo limetové šťávě tvoří spolu s cibulí, chilli a koriandrem tradiční pokrm země Inků.
Ceviche si poradí s kocovinou i s libidem
Ceviche (pozn. čti seviče) je silně kořeněná pochoutka, která vás může postavit na nohy hned dvakrát – dokáže zmírnit příznaky kocoviny a stejně dobře zafunguje i jako afrodiziakum.Tip: Ceviche nevydrží příliš dlouho čerstvé, proto si připravte jen tolik, kolik naráz sníte.
750 g bílé ryby (mém případě mořský vlk)
3 ks šalotky
2 ks chilli papričky
6 ks limetek
sůl
čerstvě mletý pepř
čerstvý koriandr
Čerstvé syrové ryby zbavíme kůže a nakrájíme na plátky. Kousky ryby dáme do velké nekovové mísy a přelijeme šťávou z limetek, přidáme cibuli, nasekanou chilli papričku, podle chuti dosolíme, opepříme, přidáme hrst nasekaného čerstvého koriandru a necháme v chladnu uležet. Limeta nám rybu doslova „uvaří“ za 2 hodiny.
Směsice chutí a vůní celého světa
Do Peru proudily v průběhu 19. století davy imigrantů doslova ze všech koutů světa, kteří do tehdejší peruánské kuchyně vnesli typické chutě a vůně ze své domoviny. Díky tomu se jihoamerická gastronomie řadí mezi chuťově nejpestřejší. Seviche ji dnes najdete na jídelních lístcích napříč celou naší planetou.