Karamelová ovesná kaše s ořechy a sušeným ovocem
400 g ovesných vloček
600 ml polotučného mléka
1 KL másla
2 PL cukru krystal
100 g vlašských/lískových ořechů (mleté)
1 PL vlašských/lískových ořechů
1 PL (3 ks) sušených švestek (nesířené)
1 PL (3 ks) sušených meruněk (nesířené)
1 PL másla, lžička soli
Do hrnce nasypejte cukr krystal a nechejte za stálého míchání zkaramelizovat – cukr se teplem rozpustí a začne měnit barvu. Když bude mít karamel světle hnědou barvu, zalijte jej mlékem – pozor, bude to prskat! Karamel v mléce nechejte pořádně rozpustit. Přidejte ovesné vločky a špetku soli a pozvolna vařte doměkka. Míchejte, aby se kaše nepřichytila. V průběhu vaření přidejte mleté ořechy. Ořechy a sušené ovoce nakrájejte na středně velké kousky. V pánvi rozpusťte máslo a vložte na něj ořechy a sušené ovoce. Orestovanými ořechy a ovocem kaši ozdobte.