Smažené bramborové placky plněné masem, přelité hříbkovou omáčkou s lanýži
bramborové těsto
vařené brambory - 0,6 kg
syrové brambory - 0,6 kg
1 vejce
sůl
1 pol.lžíce - hladké mouky
Uvařené brambory semeleme a dáme do mísy, přidáme vejce a mouku. Syrové brambory nastrouháme a řádně vyždímáme do sucha a smícháme s vařenými brambory, vypracujeme v pevné těsto a necháme odležet.
Bramborové těsto si rozdělíme na porce a utvoříme v dlani placky, do jejího středu položíme bochánky z mletého masa a přes něj přetáhneme těsto - kraje přimačkáme k sobě a utvoříme placku vysokou asi tak 1,5 cm. Na sádle pozvolna opékáme dozlatova. Opékáme opravdu pomalinku, aby se nám maso propeklo.
mleté maso
vepřová plec - 0,25 kg
hovězí zadní - 0,25 kg
sůl, pepř
1 cibule
1 mrkev
0,05 l trvanlivé šlehačky
Maso semeleme, osolíme a opepříme. Přídáme jemně nakrájenou cibulku, nastrouhanou vařenou mrkev, přilijeme smetanu, osolíme a opepříme. Promícháme v kompaktní masovou směs ze které vytvoříme bochánky a necháme v chladu.
omáčka
lanýžový olej - 1 kávová lžička
lanýžová pasta - 0,003 kg
mražené hřiby - 0,4 kg
olivový olej - 0,01 l
1 cibule
šlehačka - 0,2 l
Omáčku si připravíme tak, že zpěníme cibuli, na ní přidáme houby a osmahneme. Zalijeme smetanou a provaříme. Ochutíme solí, pepřem, lanýžovým olejem a lanýžovou pastou a podáváme s plněnou plackou. Zdobíme čerstvým koprem.