Ryby a mořské plody

Mořská ryba v solné krustě

Bez soli to nejde

2 porce

mořská ryba v celku cca 500 g (pražma, mořský vlk, kambala…)
1 kg hrubé mořské soli
mix čerstvých bylinek (petrželka, tymián, rozmarýn…)
1× citron
3–4 bílky
pepř
slunečnicový olej

Celou rybu vykucháme (nezbavujeme šupin), dobře omyjeme a osušíme. Vnitřek ryby opepříme a vysteleme bylinkami a přidáme také 2 plátky citronu. Rybu po kůži potřeme olejem který zabrání tomu, aby se solná krusta přichytla. V míse mírně vyšleháme bílky a přidáme hrubou mořskou sůl, vše pomícháme.

Na plech položíme pečící papír a na něj navrstvíme sůl na výšky cca 1 cm, na sůl položíme rybu a překryjeme solí o stejné tloušťce. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme na 220 °C cca 20–25 minut (délka pečení se odvíjí od velikosti ryby).

Rybu vytáhneme z trouby, necháme chvilku odpočinout a poté opatrně odklopíme horní solnou skořepinu a celou rybu vyjmeme.

Další recepty