Houby

Houbová pomazánka

300 g žampionů
190 g tofu natural
150 ml zeleninového vývaru
80 g lískových ořechů
75 ml horké vody
40 g olivového oleje
15 g lesních hub
1 bobkový list
2 kuličky nového koření
1 cibule
1 stroužek česneku
1 čajová lžíce čerstvého tymiánu
1 čajová lžíce červeného vinného octa
2 polévková lžíce sojové omáčky Shoyu/Tamari
sůl
pepř

Ořechy dáme na plech a opražíme v rozehřáté troubě. Poté je v utěrce oloupeme. Sušené lesní houby namočíme do horké vody. Tofu povaříme v zeleninovém vývaru společně s bobkovým listem a novým kořením do odpaření tekutiny. Na oleji orestujeme dozlatova cibuli a česnek. Přidáme scezené houby, pokrájené žampiony, tymián a namáčecí vodu z hub. Dusíme do úplného odpaření tekutiny. Dochutíme solí, pepřem a sojovou omáčkou.

Opražené ořechy rozmixujme dohladka, přidáme směs z pánvičky a opět vše rozmixujeme. Dle potřeby opět dochutíme solí. Podáváme chlazené, na jaře sypané česnekovou pažitkou nebo medvědím česnekem.

Další recepty Celý díl