Různé

Marmeláda (zavařenina) z jarních zelených rajčátek

1 kg zelených rajčat
3–4 citrony
10 g čistého citrusového pektinu
½ vanilkového lusku
300 g cukru

Zelená rajčata omyjeme. Jedná se o rajčátka dříve sklízená, ne o zvláštní druh. Na povrchu je již vidět červená duha, ale jsou to stále pevné zelené kousky. Nebojte se jich. Oloupeme ostrým nožem či velmi ostrou škrabkou na brambory. Komplet celé je nakrájíme na kousky cca 2x2 cm. Z citronů nastrouháme zesterem kůru, poté z citronů vymačkáme šťávu, kterou nalijeme hned k rajčátkům již připraveným v kastrolu. Opět použijeme raději nižší a širší, abychom současně prohřívali co nejvíce ovoce – metodě se říká open pan. Prohříváme spolu s kůrou a přivedeme k varu, až se rajčátka rozpadnou. Můžeme přidat zrníčka z půlky vanilkového lusku, který jsme si dopředu rozřízli a špičkou nože vyškrábli.

Hmota je měkká, kašovitější. Tehdy přidáme čistý citrusový pektin, který jsme si pečlivě rozmíchali v cukru. Bílou hmotu vmícháme do rajčátek, poctivě rozmícháme a provaříme ještě max. 2 minuty.

Plníme do skleniček. Pozor, nikdy neotáčíme dnem vzhůru! Ideální chutě docílíme uzráním a spojením všech ingrediencí ve skleničce po dobu cca 2 týdnů. Marmelády po otevření uchováváme maximálně deset dnů v lednici.

Další recepty Celý díl