Marmeláda z jahod s pomerančem a pomerančovou kůrou

1 kg jahod
5 větších pomerančů – z toho 500 g pomerančové dužiny
500 g cukru
15 g čistého citrusového pektinu
Omyjeme a na půlky nakrájíme čerstvé a neošetřované jahody. Z pěti větších pomerančů oškrábeme zesterem kůru, ideálně na kousky velikosti 1 až 2 cm. Dále pomeranče nožem oloupeme tak, abychom je zbavili bílé blanky (říká se též houbovité pletivo) a poté jednotlivé dílky vyfiletujeme. Jahody vložíme do širší pánve nebo nižšího širšího kastrolu, začneme prohřívat a během toho s citem několikrát prošťouchneme šťouchadlem na brambory. Vložíme též pomerančovou kůru. Přidáme polovinu cukru z celkového objemu a cukr vmícháme. K horkým jahodám přidáme cca 500 g pomerančové dužiny, smícháme a prohříváme.
Do zbylého cukru přidáme čistý citrusový pektin a promícháme, aby se cukr s pektinem dobře spojil. Následně vmícháme do marmelády. I zde dobře rozmícháme. Přivedeme k varu a provaříme max. 2 minuty. Čím kratší dobu vaříme, tím více dobrého v marmeládě zůstane: chuť, barva, vitamíny, vůně čerstvého ovoce.