Polévky

Houbové tsuyu (dashi)

pro 4 osoby

2,5 l vody
40 ml sojové omáčky
25 ml mirinu
15 g kombu řasy
10 g sušených hoblin z tuňáka
30 g sušených hub shiitake
30 g sušeného Jidášova ucha

Namočíme si kombu, shiitake a Jidášovo ucho do studené vody cca na 6 až 8 hodin. Přivedeme těsně pod bod varu, stáhneme plamen, přidáme sušené hobliny z tuňáka a táhneme cca 1 hodinu, sbíráme pěnu. Poté přecedíme a dál svařujeme na 1 litr, přidáme sojovou omáčku a mirin, provaříme 5 minut.

Pohankové nudle (soba)

100 g pohankové mouky
140 g pšeničné mouky
7 ml olivového oleje
1 ks vejce
voda

Smícháme obě mouky, olivový olej, vejce a postupně přidáváme studenou vodu. Těsto si dobře vypracujeme, aby bylo pružné a pevné. Vyválíme válečkem a zpracujeme v nástavci na těstoviny. Vznikne široký rovnoměrný plát, který se rozkrájí na 4 části. Ty se poté rozkrájí nástavcem na nudle.

Další recepty Celý díl