Pečený celer s houbovou omáčkou

4 menší celery
sůl
ořechový olej
slunečnicová semínka
pečící papír
120 g malých žampionů
100 g malých lišek
100 g hříbků či lesní směsi
50 g másla
větvička čerstvého tymiánu
350 ml smetany
0,1 l bílého vína
čerstvá petrželka
150 ml vývaru
sůl
čerstvě umletý pepř
Celery omyjeme pod studenou vodou a necháme oschnout. Spodní část seřízneme, abychom se zbavili kořenů a nečistot. Složíme do pekáčku a pečeme při nízké teplotě 120 °C zhruba 1–2 hodiny do částečného změknutí celeru.
Necháme vychladnout. Nakrájíme na silnější plátky, složíme na pečící papír, zakápneme olivovým olejem, osolíme, posypeme slunečnicovými semínky a dáme opéct do rozpálené trouby.
Na másle orestujeme přepůlené hlavičky žampionů do zlatova, pak přidáme okapané lišky a houby, tymián a krátce orestujeme. Podlijeme bílým vínem a vydusíme. Přidáme vývar, smetanu a omáčku zredukujeme do zhoustnutí. Osolíme, opepříme a přidáme čerstvě posekanou petrželku.
Celer se snažíme složit do původního tvaru a jednotlivé plátky proléváme omáčkou. Dozdobíme.