Maso
Vepřové vykostěné kolínko pečené na jablkách s kroupovými placičkami
6 porcí
kolínko
6 ks vepřových nožiček
3 ks vepřových kolen
0,5 kg jablek
0,1 kg medu
0,1 l jablečného octa
sůl
Nožičky a kolínka vykostíme, osolíme, pokapeme jablečným octem, pokapeme medem a svážeme do původního tvaru.
Maso na povrchu znovu osolíme, nastrouháme na něj jablka a pečeme při 160° C asi 2 hodiny.
kroupové placky
0,3 kg ječných krup
0,3 brambor
3 stroužky česneku
2 vejce
sůl
majoránka
listová petržel
sádlo
Kroupy uvaříme, brambory nahrubo nastrouháme. Přidáme nadrcený česnek, vejce, natrhanou majoránku, nakrájenou petrželku a sůl. Promícháme těsto a lžící tvarujeme placičky. Smažíme do zlatova na sádle.