Starodávná „pucíkatá“ polévka
1 hod.
6 porcí
1 hrst sušených hřibovitých hub
1 mrkev
1/8 celeru
2 snítky dobromysli
2–3 lžíce světlé máslové jíšky
100 ml sladké smetany
sůlNa „pucíky“:
1 vejce
1 lžíce studené vody
hladká mouka
Houby nasypeme do hrnce, zalijeme vodou a necháme asi půl hodiny nabobtnat. Potom přilijeme vodu na celkový objem 1 a půl litru a vaříme cca 20 minut. Pak přidáme najemno nastrouhanou očištěnou kořenovou zeleninu a dobromysl, osolíme a vaříme dalších 5 minut. Mezi tím v misce rozšleháme vidličkou vejce s vodou a postupně přisypáváme mouku, až vznikne nepříliš husté těstíčko, o něco málo hustější, než těsto na lívance.
Přes cedník na noky nalijeme těstíčko do vroucí polévky. Když „pucíky“ vyplavou na povrch, polévku zahustíme jíškou a krátce povaříme. Na samý závěr zalijeme smetanou, která polévku zjemní. Přivedeme k varu a dále již nevaříme. Před podáváním odstraníme vyvařenou dobromysl.