Rozpeky

2 hod.
8–10 ks
300 g hladké mouky
200 g polohrubé mouky
1 vejce
300–350 ml mléka
1 lžička cukru
2 lžíce oleje
25 g droždí
sůl
70 g másla na potření
Do mísy prosejeme mouku, přidáme vykynutý kvásek, který jsme připravili z několika lžic vlažného mléka, droždí a cukru. Ve zbylém mléku rozmícháme olej a vejce, přilijeme k mouce, osolíme a zaděláme vláčné těsto, které dobře propracujeme. Povrch těsta posypeme moukou, přikryjeme ubrouskem a na teplém místě necháme vykynout.
Vál posypeme moukou, přendáme na něj vykynuté těsto, které rozdělíme na 8-10 dílů, ze kterých vytvoříme bochánky. Přendáme je na promaštěný plech, mírně je zploštíme a necháme je ještě asi 10 minut odpočinout.
Ve vyhřáté troubě je upečeme dozlatova. Ještě horké omastíme vlahým máslem.
Rozpeky podáváme k dušené mrkvi, k čočce, smetanovým omáčkám apod. Výborně chutnají i studené, namazané máslem a pokapané medem.