Zeleninová jídla
Karotka s máslovou omáčkou a mandlemi
25 min.
2–4 porce
500 g mladé karotky
250 ml zeleninového vývaru
80 g čerstvého másla
45 g hladké mouky
50 g oloupaných a nahrubo nasekaných mandlí
cukr
citrónová šťáva
sůl
Vypranou, očištěnou a nati zbavenou karotku uvaříme v páře do měkka. Do rendlíku nalijeme zeleninový vývar a přivedeme ho k varu. Máslo utřeme s moukou a zahustíme jím vývar. Podle chuti dosolíme, osladíme a pro výraznější chuť můžeme přidat trochu citrónové šťávy. Krátce povaříme a nakonec do omáčky přidáme nahrubo nasekané oloupané a opražené mandle.
Karotku přelijeme omáčkou a podáváme jako hlavní chod s bramborem nebo jako přílohu k vařenému masu.