Luštěniny a obiloviny

Fazolové lusky na smetaně

cca 30 min.

4 porce

500 g čerstvých nebo mražených fazolových lusků
1 cibule
2 lžíce másla
trochu zeleninového vývaru
250 ml smetany
5 lžic hladké mouky
sůl
4 vejce vařená natvrdo
snítka čerstvého kopru

Čerstvé fazolky očistíme, nakrájíme na kousky dlouhé cca 5 cm a blanšírujeme je v osolené vodě cca 4 minuty. Použijeme-li k přípravě lusky mražené, jen je propláchneme teplou vodou. V obou případech necháme lusky na cedníku okapat.

Na másle zpěníme najemno nakrájenou cibuli. Když zesklovatí, přidáme okapané fazolové lusky, podlijeme malým množstvím zeleninového vývaru, osolíme a dusíme do měkka.

Měkké lusky zalijeme smetanou, do které jsme rozkvedlali hladkou mouku. Přivedeme k varu a velmi krátce povaříme. Podáváme s natvrdo vařenými nebo zastřenými vejci, ozdobené čerstvým koprem.

Vhodnou přílohou jsou rozpeky nebo slané bílé pečivo.

Další recepty Celý díl