Polévky

Polévka z červené řepy a rajčat

6 drobných červených řep
2 lžíce olivového oleje
plechovka krájených rajčat
1 cibule nakrájená na kostičky
1 l zeleninového vývaru z kostky (bio)
balzamikový ocet
sůl
pepř
tymián
1 stroužek prolisovaného česneku
bílý jogurt nebo zakysaná smetana
balkánský sýr nebo feta
pažitka nebo petrželka

Červenou řepu nakrájejte najemno nebo nastrouhejte na hrubém struhadle. Na olivovém oleji opečte doměkka cibuli, přidejte řepu a chvíli restujte. Vlijte rajčata, přidejte vývar a vařte asi deset minut.

Polévku rozmixujte ponorným mixérem dohladka. Dochuťte solí, pepřem, prolisovaným česnekem, trochou tymiánu a balzamikovým octem.

Přidejte jogurt nebo smetanu – polévku krásně zjemní. Podávejte s nastrouhaným sýrem a ozdobené pažitkou nebo petrželkou.

Další recepty Celý díl