Jablkové řezy od Emči

500 g hladké mouky
250 g moučkového cukru
250 g másla
2 vejce
1 prášek do pečiva
2 lžíce zakysané smetany
10 g drožího
špetka soli
jablka dle možností a také podle toho, kolik jich chcete mít jako náplň
Z jablek vyřízneme jádřinec, nastrouháme na hrubém struhadle, ochutíme mletou skořicí, tlučeným hřebíčkem a cukrem. Rozvaříme a necháme vychladnout.
Z ostatních surovin vypracujeme těsto, které necháme v chladničce 1–2 hodiny. Potom rozdělíme napůl. Vyválíme z jedné půlky placku, kterou dáme na plech s pečícím papírem. Na těsto dáme vychladlá, rozvařená jablka, ale nejméně alespoň 6 cm. Z druhé půlky vyválíme placku, dáme navrch, okraje přitlačíme a vrch propícháme vidličkou. Pečeme v předehřáté troubě na 170 °C půl hodiny. Necháme vychladnout, nakrájíme a zdobíme třeba šlehačkou, čokoládovým filigránem nebo chipsem z jablka.