Pečený lilek s hráškem – Baigan Bharta
4 středně velké lilky
1 větší cibule
2 rajčata
1 hrnek hrášku (může být i mražený)
4 lžíce oleje a olej na potření lilků
1 lžíce česnekovo-zázvorové pasty (nebo stejné množství nastrouhaného zázvoru a česneku)
1 lžička římského kmínu
½ lžičky kurkumy (pro pikantnější verzi 1 lžičku)
½ lžičky chilli (pro pikantnější verzi 1 lžičku)
sůl dle chuti
volitelné – koriandrová nať
Nejprve si připravte lilek. Lilky po všech stranách na několika místech ostrým nožem propíchejte a potřete olejem. Naskládejte je do pekáče (doporučujeme dát lilky na pečící papír nebo alobal) a dejte do trouby péct na 200 stupňů. Doba pečení je závislá na velikosti lilků, většinou pečeme 45 – 60 minut. Lilek je připravený ve chvíli, kdy je úplně scvrklý, vrásčitý a má zhruba polovinu své původní velikosti. V té chvíli pekáč vytáhněte z trouby a lilky nechejte trochu zchladit.
Na hlubší pánvičku nebo kastrol dejte olej, nechejte jej rozehřát a přidejte římský kmín. Nechejte mu čas, aby se rozvoněl. Jakmile začne „prskat“ přidejte nadrobno pokrájenou cibuli a nechejte zesklovatět. Poté k cibuli přidejte česnekovo-zázvorovou pastu a celou směs dvě až tři minuty promíchávejte. V této chvíli přidejte kurkumu, chilli a sůl a zamíchejte. Hned přidejte i nadrobno nakrájená rajčata, opět promíchejte a na mírném plameni nechejte rozvařit, až budou rajčata hodně měkká.
Mezitím odkrojte konce lilků u stopek a celé je oloupejte. Získáte tím měkkou a celkem nevzhlednou hmotu. Tu dejte do misky a buď se snažte nakrájet nožem na větší kousky nebo jednoduše rozmačkejte vidličkou. Jakmile budou rajčata měkká, přidejte k nim rozmačkané lilky a vše dobře promíchejte. Při míchání můžete ještě vařečkou rozmačkávat případné větší kusy lilku. Do této směsi přidejte hrášek a celé znovu zamíchejte a nechejte za občasného promíchání 5 – 8 minut prohřát.
Do hotového jídla můžete vmíchat koriandr nebo jím jen jídlo ozdobit na talíři.
Baigan Bharta se tradičně podává s plackami Chapati.