Různé

Chapati

200 g celozrnné mouky „Atta“ (a trochu navíc pro práci s těstem)
½ lžičky soli
½ lžíce oleje
150 ml vlažné vody
ghee

V míse smíchejte mouku, sůl a olej. Poté začněte po troškách přilévat vodu a postupně pečlivě promíchávejte. Nejdříve se vám z mouky začnou dělat „žmolky“, jak budete postupně přilévat vodu, začne se tvořit těsto. Množství vody závisí na druhu a vysušení mouky, proto vodu přilévejte postupně, až vytvoříte pevné nelepivé těsto. Místu s těstem přikryjte utěrkou nebo překryjte fólií a nechejte půlhodinu odpočívat při pokojové teplotě.

Odpočaté těsto ještě jednou propracujte a pak jej rozdělte na 6 kousků, každý z nich by měl mít okolo 60 gramů. Z každého kousku vytvarujte kuličku, která by měla velikostí zhruba odpovídat golfovému míčku. Tu pak dlaní na podložce rozmáčkněte na silnější placičku a pak ji poprašte moukou.

Připravené placičky rozválejte na tenkou kulatou placku. Tloušťka placky by měla odpovídat zhruba tloušťce tortilly.

Placku oprašte od přebytečné mouky a dejte opéct na rozpálenou pánev. Po chvilce placku obraťte na druhou stranu. Při opékání se na placce začnou dělat malé „puchýřky“, ty utěrkou nebo obracečkou opatrně zatlačte zpět na pánvičku. O to více se bude chapati nafukovat. Nejchutnější a nejvláčnější chapati jsou právě ty, které se při opékání nafouknou. Pokud se ale nezadaří, vůbec nevadí, i tak budou dobré.

Chapati jsou hotové ve chvíli, kdy vidíte, že mouka už není syrová a na placce jsou malé hnědé flíčky. Hned teplé je z jedné strany můžete potřít ghee.

Další recepty Celý díl