Pohankový chléb
0,5 kg pohankové mouky
2 lžíce neochuceného psyllia
1,5 lžičky soli
1,5 lžičky kmínu
1-2 lžíce mletého lněného semínka (nemusí být)
1-2 lžíce loupaných slunečnicových semínek (nemusí být)
Postupně přidáme až 900 ml teplé (40 °C) vody a vařechou vymícháme těsto, asi 15 minut. Nebojte se, těsto nasaje hodně vody, z počátku je řídké, nakonec má konzistenci asi jako na třenou bábovku.
Mísu zakryjeme a necháme 24 hodin kynout, můžeme dát na topení, v létě na okno, ke konci kynutí lze nahřát troubu na 40 °C a nechat třeba 2 hodiny při této teplotě kynout. Teplota v době kynutí by neměla přesáhnout 40 °C, abychom si nezničili kvasinky. Po dobu kynutí nemícháme, jen kontrolujeme. Zpočátku se neděje nic, ke konci kynutí se těsto „zvedá“ a voní. Necháme-li kynout déle, je chleba nakyslý, ale dobrý. Nahřejeme troubu a v ní skleněnou zapékací mísu na 230 °C, po dosažení teploty vyklopíme těsto do rozpálené misky, trochu zarovnáme a uhladíme tvar, mísu přiklopíme a pečeme v zavřené míse 1 hodinu, dále v otevřené 15 minut při teplotě 220-230 °C. Po této době chleba z mísy vyjměte a nechejte vychladnout na mřížce, správně upečený chleba na poklep „zvoní“. Nebojte se, chleba se nepřipeče a jde dobře vydělat. Chleba je výborný, chutný a má drobné pravidelné póry.
(nelze udělat z čínské pohanky!)