Polévky

Polévka z loupaného hrachu

300 g mrkve
100 g celeru nebo pastináku
90 g loupaného půleného hrachu
1 cibule
2 stroužky česneku
3 polévkové lžíce pohanky lámanky
2 polévkové lžíce oleje
1 l vody nebo zeleninového vývaru
bobkový list
sůl

Hrách uvaříme s mořskou řasou Wakame do měkka. Cibuli nakrájíme na jemno a orestujeme na tuku do zlatova. Když cibulka zkaramelizuje, přidáme česnek a ještě minutku restujeme. K cibulce přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev a celer. Opět lehce orestujeme a přidáme bobkový list a pohanku lámanku. Zalijeme vodou nebo vývarem a přidáme vařený hrách. Vaříme do změknutí zeleniny.

Třetinu polévky odebereme a rozmixujeme na jemno. Vlijeme zpět do polévky a promícháme. Hotovou polévku posypeme zelenými bylinkami.

Další recepty Celý díl