Ryby a mořské plody
Smažený kapr
Podle Václava Pacovského z roku 1809
na 4 porce
1 kg kapra
1 vejce
50 ml vody
1 lžíce hladké mouky
500 ml octa
bobkový list
sůl
150 g strouhanky
2 lžíce strouhaného parmazánu
olej na smažení
rozpuštěné máslo
2 ks citronu
Kapra naporcujeme, uprostřed nařízneme. Osolíme a namočíme do octa s bobkovým listem. Vyndáme, necháme okapat. Vejce našleháme s vodou a hladkou moukou. Strouhnku přesijeme, smícháme se strouhaným parmazánem.
Porce kapra osušíme, namáčíme do těstíčka a obalíme ve strouhané housce. Osmažíme na oleji. Osmažené porce vyndáme a potřeme rozpuštěným máslem. Citrony nakrájíme na kolečka a obkládáme kapra.