Hamburger z topinamburů

300 g očištěných a nastrouhaných topinamburů
1 větší cibule
1 bílek nebo celé vejce
40 g špaldové mouky celozrnné
30 až 50 g strouhanky (podle hustoty směsi)
2 stroužky česneku
1 lžička mleté papriky
1 lžička polévkové kořenící zeleninové směsi BIO
půl lžičky mletého koriandru
3 lžíce worcesterské omáčky (nemusí být)
sůl
pepř
řepkový olej
Topinambury očistíme kartáčkem, zbavíme oček apod. a pak nastrouháme polovinu na hrubém, druhou polovinu na jemném struhadle. Osolíme a přebytečnou vodu slijeme, nevyléváme, dáme např. do polévky. Ke směsi nastrouháme polovinu očištěné cibule. Druhou polovinu nakrájíme najemno a osmahneme dorůžova na lžíci oleje a přidáme k nastrouhané zelenině.
Přidáme bílek nebo celé vejce, prolisovaný česnek, všechno koření a polévkovou kořenící směs, worcesterskou omáčku, podle potřeby osolíme a vše promícháme.
Nakonec vmícháme špaldovou mouku a pak přidáváme strouhanku, až dosáhneme hustoty směsi jako hamburgery. Směs necháme asi 15 minut odležet. Na prkénku sypaném špaldovou moukou tvoříme hamburgery, které osmažíme na řepkovém oleji dozlatova a ihned podáváme. Buď do hamburgerové housky s endivií, hlávkovým salátem a jinou zeleninou s dressingem, nebo jako karbanátky s vařeným bramborem, oblohou z čerstvé zeleniny a tatarkou.