Moučníky a cukroví

Dýňové crème brûlée

čtvrt dýně hokaido
500 ml smetany na šlehání
půl hrníčku plnotučného mléka
3/4 hrnku hnědého cukru
lžička skořice
1/2 lžičky nastrouhaného muškátového oříšku
1/2 lžičky sušeného zázvoru
vanilkový lusk
6 žloutků

Z dýně vydlabeme semínka a dáme péct na 200 °C do trouby. Po 30 minutách by dýně měla být měkká, necháme ji vychladnout a vydlabeme dužinu. Odměříme hrnek. Zbytek dužiny můžeme použít do nového pokrmu.

Troubu předehřejeme na 180 °C. Dýňové pyré dáme do hrnce, zalijeme mlékem a smetanou a rozmixujeme do hladka. Přidáme kořeni, semínka z vanilkového lusku a scedíme, aby byla směs hladká. Dále si ve větší míse vyšleháme šest žloutků se čtvrt hrnkem cukru do světlé pěny. Dýňovou směs přivedeme k varu a hned poté sejmeme hrnec z ohně. Pokud je směs hustá, přilijeme ještě smetanu. Ke žloutkům nejdříve zašleháme čtvrt hrnku horké dýňové směsi. Pak pomalu přidáme zbytek, aby se vajíčka nesrazila.

Poté rozdělíme do zapékacích mističek. Misky vyskládáme do pekáčku s vyšším okrajem a do pekáče vlijeme horkou vodu tak, aby sahala asi do poloviny výšky misek. Celý plech překryjeme alobalem a na několika místech propíchneme. Pečeme 20 minut. Střed krému musí být pevný. Prostřední část lehce tekutá. Necháme vychladnout.

Po vychladnutí povrch posypeme hnědým cukrem a pomoci flambovací pistole vytvoříme karamelovou krustu.

Další recepty Celý díl