Ovocná jídla
Jablečňáky – rychlé knedlíky, které zvládne úplně každý
S máslem, strouhaným tvrdým tvarohem, zakysanou smetanou, skořicovým cukrem a jahůdkami
3 jablka
1 hrnek hrubé mouky
jogurt
kypřící prášek do pečiva
cukr
Základ těsta tvoří 3 velká, na jemno nastrouhaná jablíčka, hrnek hrubé mouky a kelímek jogurtu. Vše dobře promícháme a přidáme půl sáčku kypřícího prášku a cukr. Pokud je těsto moc řídké, dosypeme ještě trochu mouky a promícháme.
Těsto musí být lepivé, takže nevzniknou hladké kuličky, ale takové chlupaté. Jednotlivé kuličky nabíráme namočenou lžící, házíme do vařící osolené vody, zkusíme jednu rozkrojit, jestli je již vařená a teprve poté vyjmeme všechny kuličky z vody. Podáváme s jogurtem, zakysanou smetanou, skořicovým cukrem, ale i ovocem.