Jablečné čatní
1 300 g vykrájených, oloupaných a pokrájených jablek
2 oloupané pokrájené pomeranče zbavené bílé slupky
130 g rozinek
150 ml octa
150 g třtinového cukru
120 ml pomerančové šťávy
100 ml vody
2 lžíce pálenky (slivovice, hruškovice…)
1/2 lžičky mletého muškátového květu
1/2 lžičky mletého zázvoru
1/2 lžičky kari
Jablka, pomeranče a rozinky dáme do hrnce, zalijeme octem a necháme asi 15 minut probublat na mírném ohni, aby se jablka rozvařila.
Pak přidáme cukr, vodu a pomerančovou šťávu a za častého (spíše stálého) míchání necháme vařit asi 40 minut, dokud směs nezhoustne.
Ke konci vaření přidáme pálenku a koření a necháme povařit už jen 15 minut, aby se chutě propojily. Podle vašich chutí je možné přidat cukr nebo ocet.
Ještě horké čátní nalijeme do sklenic, uzavřeme víčkem a otočíme dnem vzhůru.
Čátní se hodí k masu (nejen grilovanému), k sýrům, ale i jen k chlebu s máslem nebo do salátů.