Houby

Houbové ragú

1 hrst sušených hub
1 lžíce másla
1 šalotka, nakrájená najemno
2 stroužky česneku, na plátky
2 snítky tymiánu
100 g anglické slaniny, nakrájené na kostičky
hrst směsi čerstvých lesních hub, na plátky
150 ml brandy
1 lžička dijonské hořčice
šťáva z 1 citronu
½ kelímku smetany (cca 125 ml) na vaření (12%)
sůl a čerstvě mletý pepř
bramborová kaše k podávání
směs čerstvých bylinek na ozdobení

V kastrůlku udělejte vývar ze sušených hub – zalijte je 200 ml vody a nechte chvíli povařit.

V pánvi s kouskem másla opékejte nakrájenou šalotku, česnek, tymián a nakrájenou slaninu 5–7 minut. Jakmile bude všechno společně opečené, dejte si stranou trošku opečené slaniny na ozdobení.

Na pánev přihoďte směs čerstvých lesních hub, lehce je orestujte a pak zalijte asi 150 ml brandy, tu podpalte, aby se vyvařil a spálil všechen alkohol.

Pak už můžete začít dochucovat: přidejte lžičku dijonské hořčice, která jídlu dodá na pikantnosti, houbový vývar i s houbami, šťávu z jednoho citronu a smetanu. Nechte společně lehce provařit, dochuťte solí a pepřem a podávejte s bramborovou kaší ozdobené čerstvými bylinkami.

Další recepty Celý díl