Houby

Dýně s hříbky

600 g dýně (hokkaido)
400 g hříbků
400 ml silného hovězího vývaru
1 malá cibule
1 svazek tymiánu
2 lžíce nasekané pažitky
2 lžíce másla
1 lžíce oleje
sůl, pepř

Hříbky očistěte a podélně překrojte na polovinu. Odřezky a ty méně pěkné nasekejte nadrobno. Cibuli oloupejte a nasekejte nadrobno. Dýni zbavte středu a nakrájejte na kostky.

V pánvi rozehřejte máslo. Přidejte dýni a opečte ji z jedné strany dozlatova. Otočte a postupně přidejte nasekané hříbky, cibuli, sůl a pepř. Promíchejte a dále společně restujte. Přidejte tymián, zalijte vývarem a poduste do změknutí (asi 15 minut). Vývar nechte odpařit do zhoustnutí. Pokud by mizel moc rychle, nebojte se jej po malých dávkách doplnit.

Mezitím, co se dusí dýně, si připravíte hříbky na másle. V pánvi rozehřejte trochu oleje. Přidejte chříbky a zprudka je opečte dozlatova. Otočte a přidejte máslo, sůl, pepř a pažitku. Zmírněte plamen a takto nechte hříbky dojít.

Další recepty Celý díl