Slávky s gorgonzolovou omáčkou
6 porcí
4-6 ks šalotky
1 citrón
1 limetka
0,12 kg gorgonzoly
0,4 l trvanlivé šlehačky
¼ svazku kudrnky
olivový olej
rybí koření
1 kg slávek
0,2 l bílého vína
česnek
strouhanka
Trvanlivou šlehačku přivedem k varu a přidáme do ní nastrouhanou gorgonzolu, zlehka osolíme, opepříme a dáme stranou (můžeme uschovat v lednici na jiné pokrmy - např. masa nebo těstoviny...).
Šalotku oloupeme a nakrájíme najemno. Česnek taktéž oloupeme a utřeme najemno. Kadeřavou petrželku umyjeme, vymačkáme z ní vodu a nasekáme najemno.
Do kastrůlku nebo hluboké pánve nalijeme olej a necháme zahřát. Přidáme šalotku, česnek a necháme zpěnit. Přidáme slávky, které jsme omyli studenou vodou a nechali okapat.
Přesypeme rybí koření, sůl a přiklopíme pokličkou a necháme asi 3 minuty dusit. Pak přilijeme víno a jemně zasypeme strouhankou. Opět přiklopíme a dusíme další 3 minuty.
Přidáme připravenou omáčku a necháme přejít varem. Opět nasypeme do mísy a dozdobíme bylinkami a citróny.