Zimní zeleninová polévka s kukuřičnými knedlíčky
1 tuřín, 150 g mrkve a 150 g celeru – vše očištěné hrubě nastrouhané
200 g syrového bílého zelí na nudličky
1 cibule
BIO koření do polévky
2 l pramenité vody
Sůl, mletý koriandr, pepř
Na knedlíčky
100 g kukuřičné mouky hrubé nebo polenty
Asi 150 ml vody
1 vejce, kousíček másla, špetka muškátu, sůl, sekaná prdelka, popř. strouhanka na zahuštění
Na posypání polévky
krájená pažitka, strouhaný křen, jemně krájená šalotka
Očištěnou zeleninu nastrouháme na hrubém struhadle, zelí nakrájíme na tenké proužky, cibuli na drobno.
V hrnci rozehřejeme olej, cibuli osmažíme do sklovita, přidáme zelí a nastrouhanou zeleninu, osolíme, osmahneme, podlijeme troškou vody a krátce podusíme.
Zalijeme horkou vodou, přidáme koření a zavařím a při mírném varu vkládáme malé kukuřičné knedlíčky z předem připraveného těsta. Jak knedlíčky vyplavou na povrch, vaříme ještě 2 minuty, přidáme sekanou šalotku, stáhneme z ohně, dochutíme solí a chvíli necháme na vypnuté plotýnce táhnout.
Strouhaný křen smícháme s krájenou pažitkou a směsí posypeme polévku na talířích.
Kukuřičné knedlíčky
Kukuřičnou mouku spaříme 150 ml vroucí osolené vody a necháme zchladnout. Do prochladlé hmoty přidáme máslo, vejce, muškát, petrželku, vypracujeme těsto na knedlíčky, popř. zahustíme strouhankou.