Polévky

Zimní zeleninová polévka s kukuřičnými knedlíčky

1 tuřín, 150 g mrkve a 150 g celeru – vše očištěné hrubě nastrouhané
200 g syrového bílého zelí na nudličky
1 cibule
BIO koření do polévky
2 l pramenité vody
Sůl, mletý koriandr, pepř

Na knedlíčky

100 g kukuřičné mouky hrubé nebo polenty
Asi 150 ml vody
1 vejce, kousíček másla, špetka muškátu, sůl, sekaná prdelka, popř. strouhanka na zahuštění

Na posypání polévky

krájená pažitka, strouhaný křen, jemně krájená šalotka

Očištěnou zeleninu nastrouháme na hrubém struhadle, zelí nakrájíme na tenké proužky, cibuli na drobno.

V hrnci rozehřejeme olej, cibuli osmažíme do sklovita, přidáme zelí a nastrouhanou zeleninu, osolíme, osmahneme, podlijeme troškou vody a krátce podusíme.

Zalijeme horkou vodou, přidáme koření a zavařím a při mírném varu vkládáme malé kukuřičné knedlíčky z předem připraveného těsta. Jak knedlíčky vyplavou na povrch, vaříme ještě 2 minuty, přidáme sekanou šalotku, stáhneme z ohně, dochutíme solí a chvíli necháme na vypnuté plotýnce táhnout.

Strouhaný křen smícháme s krájenou pažitkou a směsí posypeme polévku na talířích.

Kukuřičné knedlíčky

Kukuřičnou mouku spaříme 150 ml vroucí osolené vody a necháme zchladnout. Do prochladlé hmoty přidáme máslo, vejce, muškát, petrželku, vypracujeme těsto na knedlíčky, popř. zahustíme strouhankou.

Další recepty Celý díl