Polévky

Mexická dýňová polévka s klobáskou

500 g hovězího žebra nebo prorostlého předního
1 menší cibule
Koření: kuličky pepře a nového koření, bobkový list
sůl
2 l pramenité vody
1 velká mrkev, 1 kořen petržele – na kostičky
200 g očištěné dýně, patizonu nebo zralé cukety – na kostičky
200 g uvařených červených fazolí – může být z konzervy
rajský protlak, chilli pasta, ocet a cukr na dochucení
pikantní klobáska, olej na opečení, popř. mexické koření (hotová směs)
sekaná petrželka, dobromysl nebo jiné bylinky

Hovězí maso osolíme a vaříme s celou cibulí do měkka. Pak maso, cibuli a koření vyjmeme, maso obereme z kostí, nakrájíme a dáme stranou. Cibuli a koření vyhodíme.

Do scezeného vývaru přidáme nakrájenou kořenovou zeleninu, dýni a rajský protlak a vaříme, až je zelenina měkká. Vložíme nakrájené hovězí, vařené fazole a vše prohřejeme.

Klobásku nakrájenou na kolečka opečeme na oleji a vložíme do polévky. Polévku dochutíme chilli pastou, solí, octem, popř. i cukrem a sypeme sekanými bylinkami.

Polévka má být lehce sladkokyselá.

Další recepty Celý díl