Moučníky a cukroví

Jáhlová bábovka

Pečeme i z jiných obilných mouk než z mouky pšeničné, prospějeme zdraví a snížíme vysoký obsah lepku v obvyklém českém pečivu

250 g čerstvých syrových jáhel nebo jahelné mouky hrubé
250 g pšeničné nebo špaldové mouky polohrubé
50 g sójové mouky hladké plnotučné
1 malé vejce
100 g přírodního cukru
100 ml řepkového nebo slunečnicového oleje
kousek vanilky nebo 1 sáček vanilkového cukru
lžička nezávadné citrónové kůry nastrouhané
1 sáček prášku do pečiva
špetka soli
150 až 200 ml vody nebo mléka
hrst BIO rozinek omytých a osušených
kousek másla a kokosová strouhanka na vysypání formy

Jáhly umeleme v mixéru nebo v mlýnku na obilí nebo dáme jahelnou mouku.

V míse smícháme pomleté jáhly a sójovou mouku, zalijeme trochou vody nebo mléka a necháme chvíli bobtnat. Pak zašleháme vejce, cukr, citrónovou kůru, vanilku nebo vanilkový cukr, přidáme osušené rozinky.

Se zbytkem tekutiny a špetkou soli vmícháme do směsi pšeničnou nebo špaldovou mouku.

Pečeme v máslem vymazané a kokosovou strouhankou vysypané bábovkové formě při teplotě 160–165 °C asi 45 minut. Propečení kontrolujeme vpichem špejle.

Upečenou bábovku necháme chvíli ve formě táhnout a pak vyklopíme na talíř. Pro sváteční chvíle můžeme potřít džemem a polít domácí čokoládovou polevou.

Další recepty Celý díl