Špaldový knedlík kynutý
Špalda je jedna z nejprospěšnějších obilovin – starý druh pšenice, který doporučuje i známá léčitelka Hildegarda z Bingenu. Prostřídejme pšeničnou mouku jinými druhy mouky, prospějeme zdraví.
400 g špaldové mouky celozrnné hruběji mleté
1 vejce nebo 1 lžíce sójové mouky plnotučné hladké, rozmíchaná v troše vody
30 g čerstvého droždí
asi 200 ml vlažné pitné vody
4 sušší housky na kostičky
sůl
V míse smícháme mouku se solí. Vlažnou vodu rozšleháme s vejcem nebo s rozředěnou sójovou moukou a touto tekutinou zaděláme vláčné, ale nikoliv řídké těsto.
Těsto urovnáme v míse a necháme pod utěrkou na teplém místě vykynout do cca dvojnásobného objemu (asi 30 minut).
Nakrájené houstičky osušené v troubě nebo na pánvi zapracujeme do vykynutého těsta a necháme 15 minut odpočinout.
Rukou smočenou ve vodě tvarujeme knedlíky, které vhazujeme do vroucí osolené vody a mírným ohněm vaříme. Po 10 minutách knedlík obrátíme, dovaříme, provaření zkontrolujeme vpichem špejle. Knedlík vyjmeme na prkénko a po chvíli „krájíme“ nití na kolečka.
Začátečníci mohou dát polovinu špaldové mouky a polovinu pšeničné mouky hrubé.